Oorzaken van burn-outs

Teveel te doen, te weinig mensen of een lastige samenwerking, het constante gevoel dat je NU iets MOET doen aan ALLES wat er mis gaat in deze wereld: kortom, burn-outs komen ook veelvuldig onder activisten voor.

Je kan een maandje pauze nemen en dan weer doorgaan zoals je vroeger deed, maar de kans is groot dat je dan vroeg of laat weer helemaal kapot bent. Het is beter om jezelf – en je omgeving – eens onder de loep te nemen om te kijken wat je op een andere manier kunt aanpakken.

Voor groepen van minstens vijf mensen kan je ons ook uitnodigen om een workshop over burn-out factoren te komen geven. Neem dan contact op met sr-team[at]xs4all.nl.

Burn-out?

Om te kijken of je richting burn-out gaat, kan je onderstaande test doen. Let op, het is geen diagnose, alleen maar een test. Maar je kan de uitslag wel gebruiken als signaal om te kijken of het verstandig is om iets te veranderen.

Je kijkt hoe vaak je onderstaande items in de afgelopen drie maanden hebt meegemaakt en scoort per item als volgt:

0 = nooit

1 = zelden

2 = heel af en toe

3 = soms

4 = vaak

5 = heel erg vaak

1. Ik ben moe, maar als ik uitrust of slaap, ben ik daarna nog steeds moe.

2. Ik ben cynisch, pessimistisch of gedesillusioneerd over dingen waar ik vroeger wel positief over was.

3. Ik voel me verdrietig of leeg van binnen.

4. Ik heb fysieke symptomen van stress, zoals slapeloosheid, maagpijn, hoofdpijn of migraine.

5. Ik vergeet vaak dingen.

6. Ik ben snel geïrriteerd of emotioneel.

7. Ik heb de laatste tijd minder weerstand en last van verkoudheid, griep, allergieën of hooikoorts.

8. Ik sluit me steeds meer af van mensen om me heen.

9. Ik vind het moeilijk om leuke dingen te doen, plezier te hebben en te genieten van goeie momenten.

10. Ik heb het gevoel dat ik steeds minder bereik met waar ik mee bezig ben.

Tel dan je scores op:

0 – 15: alles gaat hartstikke goed

16 – 25: let op en neem iets gas terug, het begint een beetje veel te worden

26 – 35: je bent op weg naar een burn-out en het is verstandig om dingen te gaan veranderen in je aanpak

36 – 50: je gezondheid en je welzijn zijn in gevaar, je moet nu echt dingen gaan veranderen

Burn-out factoren

Factoren in ons denken en ons gedrag die tot een burn-out kunnen leiden zijn persoonlijk en voor iedereen verschillend. Vaak zijn we geneigd om of álle oorzaken in onze omgeving te zoeken (“Er is niemand die wat uitvoert, ik moet echt alles in mijn eentje doen.”) of de oorzaak alleen bij onszelf te leggen (“Ik kan nu geen pauze nemen, ik MOET dit eerst doen”). Maar een burn-out ontstaat vaak door een combinatie van factoren.

Om een beter inzicht te krijgen in je persoonlijke burn-out factoren, kan je onderstaand blad invullen. (Noot: er is nu alleen een engelstalige versie beschikbaar, zodra er een nederlandstalige versie is, komt deze ook op de website)

Kijk per segment welke factoren maken dat je je belemmerd voelt om energiek en in evenwicht bezig te zijn met activisme. Minstens één factor per segment, liefst twee of meer.

burnout wheel

Dan kan je dan gaan kijken welke factoren je kunt veranderen. Sommige factoren zijn lastig te veranderen, andere zullen niet veel moeite kosten. Sommige veranderingen zullen weinig effect hebben, anderen juist veel.

Je kunt het overzichtelijk maken door onderstaand schema in te vullen. Minimaal één verandering per vak, het liefst twee.

veranderschema

Het is niet lastig om te begrijpen dat de dingen die in de vakken C en D staan, het meest effectief zijn in het tegengaan van een burn-out. Maar onderschat de waarde van vak A en B niet. Vak B (moeilijk te veranderen, weinig effect) kan fungeren als een alarmbel: ben ik niet heel veel moeite aan het doen voor iets dat weinig effect zal hebben? De dingen die je in vak A kunt opschrijven (makkelijk te veranderen, weinig effect) kan je zien als ‘makkelijke beloningen’ of kleine cadeautjes die je jezelf kunt doen om weer even op te laden. We hebben vaak de neiging om te denken dat we geen makkelijke beloningen ‘verdienen’, maar je werkt er hard genoeg voor en zelfs je neurobiologische systeem heeft van tijd tot tijd makkelijke beloningen gewoon nodig.

Nu je helder hebt wat je wilt en kunt veranderen, is het goed om bij ieder item jezelf af te vragen ‘wat heb ik nodig om die verandering door te voeren?’. Het kan iets in jezelf zijn, iets praktisch of misschien hulp/samenwerking met anderen.

Maak het zo concreet mogelijk en zet dat om in een stappenplan – en vergeet niet om daar tijdsafspraken met jezelf bij te zetten.

Zoiets als: “De komende week zorg ik voor minstens zes uur slaap per 24u.” Of: “Morgen bel ik X op om te vragen of ze me komt helpen met de flyers.” “Binnen nu en een maand zijn we met de affinity group bij elkaar gekomen om een keertje wat leuks te doen.”

Tenslotte: bewaar de ingevulde schema’s en kijk ze over een maandje of twee nog eens door om te zien wat er veranderd is.

Vragen over dit blog en oorzaken van burn-outs? Neem dan contact op met sr-team[at]xs4all.nl.

eat lunch make trouble

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *